Selecteer een pagina

Verslag clubavond 28 januari 2020

Gerard K stelt Louis Visseren aan ons voor die de avond gaat vullen met een lezing over de compositie in de fotografie.
Louis krijgt het woord en bedankt ons voor de uitnodiging, we zijn als fotografen altijd bezig met de compositie maar misschien zit er vanavond wel iets nieuws bij om te weten.
Hij verteld dat hij als bondsmentor bij de fotobond zit en ook lid is van de BMK groep, verder begeleid hij professionele fotografen in hun ontwikkeling.
Hij start zijn presentatie en begint bij de oude schilders van waaruit de fotografie is begonnen, schilders waren ook al bezig met compositie, en laat hiervan voorbeelden zien.
De grote vraag is, wat verstaan we onder compositie ? dit is het ordenen van beeldelementen.
Hij laat voorbeeldfoto’s zien uit de begintijd van de fotografie, na 1945 vernieuwde de fotografie zich en ging het voornamelijk over de inhoud van het beeld, het verhaal plus de compositie zoals we tegenwoordig foto’s beoordelen.
Hij legt de regel van derde, de gulden snede, de gulden spiraal en de diagonaal methode uit, deze hulplijnen moeten we als ondersteuning gebruiken zodat vorm en inhoud samenvallen wat belangrijk is voor een goede foto.
Maar ook de kleuren en eventuele patronen zijn belangrijke elementen voor een goede beoordeling, ook hier weer enkele voorbeeldfoto’s.
Na het beantwoorden van enkele vragen zijn we aan het einde gekomen van deze leerzame avond.
Louis wordt bedankt voor zijn mooie presentatie, applaus.

Verslag Henk den Bakker